Konvansiyonel Plaka Tanıma Sistemi
Şekilden de anlaşılacağı gibi parçalı bir çok ekipmandan oluşan konvansiyonel sistemler öncelikle plaka çözümlemenin sahada veya merkezde yapılması şeklinde ikiye ayrılmaktadırlar.
Her iki durumda da kameralardan gelen görüntü ayrı bir bilgisayar tarafından işlenmekte ve çözümleme yapılmaktadır.
Merkezde yapılan çözümlemelerde ise saha ile merkez arasında yüksek bant genişlikli bir haberleşme altyapısı gerekmektedir. Bu da daha fazla işletme gideri demektir. Ayrıca saha ile merkez arasındaki haberleşmede yaşanacak en ufak bir gecikme, görüntünün merkeze aktarılamamasına ve plaka tanıma oranının ciddi oranda düşmesine neden olacaktır.
Bu tür sistemler, plaka çözümlemede önemi oldukça büyük olan kameraların analog veya digital olması bakımından yine ikiye ayrılmaktadır. Günümüzde analog kameralarla yapılan plaka çözümlemelerin başarı oranının çok düşük olması ve ne yapılırsa yapılsın görüntü kalitesinin ihtiyaç duyulan kaliteye ulaştırılamaması nedeniyle bir çok plaka tanıma geliştiricisi tarafından kullanılmamaktadır. Biraz daha fazla kalite ve doğruluk oranı isteyen geliştiriciler çoğunlukla IP tabanlı megapixel kameralar kullanmaktadırlar. Fakat plaka tanıma işlemleri yine sahada veya merkezdeki bilgisayarlar tarafından yapılmaya devam etmektedir.
Plaka çözümlemede özellikle analog kamera kullanmayı tercih edenler en fazla 4 kamera için mutlaka bir adet bilgisayar ve capture kart kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bu da çok sayıda plaka tanıma noktası bulunan sistemlerde sahada onlarca belki yüzlerce endüstriyel bilgisayar kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir. Bu endüstriyel bilgisayarların tamir ve bakımları ile bu tamir ve bakımların gerçekleştirilmesi sırasında yolların kesilmesi, otoyollarda bulunan başüstü tağlara çıkmak için bulundurulacak ekipman ve personel maliyetleri gibi giderler düşünüldüğünde ciddi miktarlarda işletme maliyetlerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Göz ardı edilmemesi gereken noktalardan birisi de sahada kullanılan endüstriyel bilgisayarda yaşanacak basit bir donanımsal arızanın bile tüm sistemin çalışmamasına ve plaka tanıma noktasındaki tüm şeritlerden geçen araç plakalarının belkide günlerce çözülememesine neden olmasıdır.
Donanımsal arızaların yanında endüstriyel bilgisayar işletim sisteminde meydana gelebilecek kilitlenme, yavaşlama, arızalanma gibi sistemin yeniden kurulmasını gerektirecek durumlar, gerekse basit bir reset gerektiren sorunlarda yine sistemin günlerce plaka çözememesine neden olacaktır.
Gerek analog kamera kullanan sistemler gerekse IP kamera kullanan sistemler, maliyetlerin düşürülmesi için birden fazla (1-4 arasında) kameradan gelen görüntülerin çözümlenmesinde bir tane bilgisayar kullanmaktadır. Bu başlıca aşağıdaki sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Birden fazla kamera görüntüsünün işlenmesi nedeniyle yaşanacak performans düşmeleri ve doğru plaka tanıma oranında azalma. Plaka kaçırma oranının artması.
Plaka çözücü bilgisayarda meydana gelebilecek donanımsal veya yazılımsal bir arıza nedeniyle bilgisayara bağlı tüm plaka tanıma şeritlerinin çalışmaması.
Plaka çözücü bilgisayarda meydana gelebilecek donanımsal veya yazılımsal bir arıza nedeniyle bilgisayara bağlı tüm plaka tanıma şeritlerinin çalışmaması.
Plaka tanıma noktasında, sistemin kurulum yapılmasından sonra özellikle şerit azalması gibi durumlarda iptal edilen şeriti izlemek üzere kullanılan kameranın atıl duruma çıkarak başka bir noktada plaka tanıma sistemi olarak kullanılamaması.